Back to All Events

Maktspillet om Norge

  • Eidsvollbygningen (map)

Å beherske politikken er å beherske scenen.

Da Ibsen skrev sin fremste ledelsesbok ”Kongsemnerne”, la han handlingen til 1200-tallets Norge. 600 år senere sto igjen sterke viljer mot hverandre i en kamp om landets kongemakt. Begge parter brukte teaterets virkemidler for å fremme sin sak. Det hele endte da også som en gresk tragedie: Helten gikk under, men fellesskapet seiret.

Vi starter Mimesis med Eidsvoll som scene på selveste valgdagen. Her møttes de til politisk scenekunst, den unge kronprins Christian Fredrik med en drøm om et eget kongerike, nyslåtte representanter for det stolte folket som mente det var bedre å være død enn svensk, den pragmatiske Wedel Jarslberg med sterk mistro til eneveldet. Og bak i kulissene lurte en fransk general som hadde fått svensk kongemakt som lottogevinst. På Eidsvoll skal det handle om å bli klokere på det maktpolitiske landskapet og å få gjennomføringskraft. Det at vi til slutt fikk en egen grunnlov, skyldes i stor grad at alle forsto maktspillets grunnlov: Uten et folk kan ingen herske.